De auteur

Joanne Kathleen Rowling werd geboren op 31 juli 1965. Ze schreef 2 romans voor volwassenen, die nog niet gepubliceerd zijn. Ze kreeg wereldwijde erkenning toen haar jeugdroman "Harry Potter and the Philosopher's Stone" werd gepubliceerd in 1997. Jarenlang stonden alle delen van de serie (die slechts 7 delen zal bevatten) in de top 10 van de jeugdliteratuur.

In 1999 werd ze aangeklaagd voor plagiaat door Nancy K. Stouffer, die beweerde dat ze karakters met de namen Larry en Lily Potter had bedacht (hetgeen gelogen was), en de rechten bezat voor het woord 'muggles' (terwijl je geen rechten kan hebben over een woord, zeker niet als dit reeds gebruikt werd door anderen). Over haar eigen karakters zei Rowling dat die vooral gebaseerd waren op mensen uit haar leven. Ze kende een Ian Potter die model stond voor Harry en ze stond zelf model voor Hermione. Zelf had ze geen interesse in het uitbrengen van merchandize, en pas toen de filmrechten verkocht werden aan Warner Bros begon de productie van Harry-artikelen. In september 2002 deed een rechter in New York uitspraak en moest Stouffer alle gerechtskosten van Rowling betalen.

Ze zocht de publiciteit nauwelijks op en gaf zelden interviews, maar ze is altijd bereid om in boekenwinkels te signeren omdat ze het contact met de kleine lezers belangrijk vindt. Ze krijgt meer post dan ze kan beantwoorden, maar als een kind een brief schrijft aan het fictieve karakter Albus Dumbledore (hoofd van de school) met het verzoek om ingeschreven te worden op de toverschool, dan stuurt ze een handgeschreven brief terug.

In 2000 kreeg ze een ere-doctoraat van Dartmouth College in New Hampshire, Napier University in Edinburgh en werd ze geridderd als Officier van het Britse Rijk (OB